Mobile Bank Concept Vector IllustrationCompară diferite bănci şi condițiile acestora pentru a deschide unul sau mai multe conturi bancare. Poți face acest lucru online, la telefon, sau chiar deplasându-te la filiala băncii.

Alege-ți banca în funcție de necesitățile tale. De exemplu, s-ar putea să-ți dorești să faci Internet Banking, să primești transferuri de bani, să îți automatizezi achitarea facturilor lunare cu ajutorul băncii prin intermediul plăților programate sau a debitării directe.

Află care este reputația băncii în deservirea clienților şi cât de convenabile sunt produsele pe care le oferă. Asigură-te că filialele băncii și bancomatele sunt amplasate comod.

Verifică dacă contul bancar oferă dobânzi și care este rata acestora.

Compară comisioanele diferitor bănci pentru deschiderea unui cont bancar. Verifică dacă banca percepe comisioane lunare și care sunt comisioanele pentru fiecare tip de plată, cum ar fi:

  • extrageri de la bancomate (utilizînd propriile bancomate sau ale altor bănci)
  • plățile cu cardul la unitățile de vânzări cu amănuntul
  • tranzacțiile de Internet Banking
  • plăți programate/debitări directe (plata automată a facturilor lunare), depunerea numerarului în cont, etc.

Cel mai bun mod de a estima posibilele costuri bancare lunare este să compari cheltuielile pentru plățile regulate, cum ar fi: chirie, gaz, electricitate, cheltuieli de transport cu taxele bancare percepute pentru aceleași plăți.

Află mai mult despre cum poți evita comisioanele. De exemplu, s-ar putea să nu fii nevoit să plătești comision băncii în cazul în care pe contul tău va fi depozitat mereu o anumită sumă de bani.

Verifică care sunt cerințele pentru deschiderea unui cont. S-ar putea să fie nevoie de un depozit minim şi să prezinți acte care-ți confirmă identitatea. Acestea sunt cerințele minime solicitate de bănci în contextul prevederilor ce țin de combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Băncile, de regulă, solicită documente cum ar fi buletinul de identitate, dovadă cu privire la locul de trai, precum și o factură de plată a electricității sau a telefonului.