Actualmente, tehnologiile au transformat serviciile de plată oferite de către bănci într-o deservire non-stop, ce poate fi desfăşurată de oriunde – de acasă sau din orice alt colț al lumii. Acesta permite să îți gestionezi resursele financiare mult mai ușor şi mai convenabil.

În continuare, vei găsi o descriere generală a celor mai răspîndite instrumente de plată fără numerar în Moldova: internet banking şi cardurile de plată, plățile programate şi debitarea directă.

Avantajele utilizării instrumentelor de plată fără numerar:

  • Simplitate – poți efectua plăți mult  mai ușor
  • Securitate  plățile fără numerar sunt mult mai sigure în comparație cu obișnuința de a purta cu sine sume în numerar. Mai mult decât atât, emitenţii de carduri de plată investesc în continuu în tehnologiile de securitate ultra-moderne, care pot identifica şi preveni tranzacțiile frauduloase înainte ca acestea să poată avea loc.
  • Convenabil – poți utiliza cardurile de plată pentru a accesa conturile tale de plată în orice moment de zi sau noapte, de oriunde în lume. Cardul de plată reprezintă cea mai rapidă şi mai simplă modalitate de a face cumpărături, fie la locul de vânzare, fie pe Internet.
  • Flexibilitate – diversitatea de carduri disponibile în zilele noastre îți oferă mai multă libertate de a alege: cum şi când să plătești pentru bunuri şi servicii. Cardurile de plată sunt acceptate  oriunde și oricînd, oferindu-ţi acces mai sigur şi convenabil la banii tăi.
  • Recompense diverse bănci oferă carduri de plată cu programe de loialitate care iți permit să câștigi anumite sume de bani , bilete de avion sau alte recompense.
CARDUL DE PLATĂINTERNET BANKINGAlte instrumente de plată fără numerarPrestatori de servicii de plată alternative

Fotolia_68465219_XS

Cardul de plată este un mijloc standardizat şi, în caz de necesitate, personalizat, cu care deținătorul are acces la contul de plăți de la distanță, iar banii sunt debitați/transferați din cont imediat ce tranzacția a fost efectuată. Tranzacția de plată este finalizată prin autentificarea deținătorului de card cu numărul personal de identificare (PIN) şi/sau alte coduri, în dependență de tipul cardului de plată sau a modului de utilizare.

 

Untitled-1 copy

Avantajele:

Cardul de plată poate fi utilizat în țară sau peste hotare, la bancomate sau în magazine şi alte unități de comerț care au instalate dispozitive de acceptare a plăților prin card (terminale POS). De asemenea, cu ajutorul cardului, poți face cumpărături online. Cele mai importante beneficii ale cardului sunt comoditatea şi siguranța. Cardul de plată este considerat a fi o formă mai sigură de plată, deoarece se cere un cod pentru a ridica banii, pe când banii în numerar pot fi furați cu ușurință.

 

Evoluția numărului operațiunilor efectuate cu cardurile de plată emise în Republica Moldova

credit card mobile payment hand holding tablet flat design

Internet Banking este o soluţie informatică oferită de bancă pentru clienții săi, care permite deținătorului de cont bancar să acceseze de la distanță mijloacele aflate pe acest cont în scopul efectuării operațiunilor de plată electronice, a obținerii de informații cu privire la plățile efectuate, precum și vizualizarea extraselor de cont.

Avantaje: Internet Banking-ul îți permite să utilizezi serviciile bancare oricând şi oriunde, să eviți cozile și deplasarea la ghișeu. Cu acest instrument de plată poți să gestionezi de la distanță propriile finanțe rapid şi accesibil. Internet Banking-ul îți permite, de asemenea, să verifici soldul contului bancar, să vizualizezi extrasele de cont şi să efectuezi plăți către alte persoane fizice și juridice. Efectuarea plăților prin intermediul Internet Banking-ului înseamnă siguranță.

Cerințe: Pentru a accesa contul tău online prin Internet Banking vei avea nevoie de un computer, telefon mobil, tabletă sau de orice alt dispozitiv corespunzător conectat la Internet.Untitled-2

Activarea funcționalităților de Internet Banking: Dacă ai acces la Internet și ești beneficiar al serviciului Internet Banking, vei putea efectua operațiuni de plată în regim online. Toate instituțiile financiare din Moldova oferă posibilitatea de a efectua astfel de operațiuni online. După deschiderea unui cont bancar întreabă banca despre procedura activării funcției de Internet Banking. Aceasta îți poate oferi informații fie sub formă de broșuri informative, fie să te ajute cu o adresă de pagină web şi/sau un număr de telefon la care poți afla detalii cu privire la modul în care poți opera serviciul de Internet Banking.

 

tablet shopping

Transfer de credit din contul tău

Reprezintă o serie de operațiuni în care tu, ca şi plătitor, inițiezi o dispoziție de plată şi o trimiți spre prestatorul de servicii cu scopul de a transfera o sumă de bani unui destinatar al plății. Transferul de credit poate fi inițiat atât din numele clientului, cât şi direct de către prestatorul de servicii de plată. De regulă, poți folosi transferul de credit pentru efectuarea tranzacțiilor de plată în favoarea persoanelor fizice și juridice.

Transfer de credit în contul tău

În loc să primești bani în numerar, aceștia pot fi transferați electronic, pe contul tău bancar. Este o modalitate mult mai rapidă, convenabilă şi sigură. Mulți angajatori plătesc salariile angajaților direct pe conturile bancare ale angajaților. Aceasta exclude temerile şi riscul de a pierde  sume mari de bani în numerar. Plățile de asistență socială, de asemenea, pot fi transferate direct pe conturile beneficiarilor.

În cazul în care tu şi membrii familiei tale nu primiți salariile, pensia sau alte venituri direct pe cont, verifică dacă acest lucru este posibil. Este mult mai convenabil şi mai sigur decât să primești banii în numerar.

Debitarea directă şi plățile programateUntitled-3

O modalitate foarte comodă de plată a facturilor o reprezintă utilizarea plăților programate sau debitării directe. Cu acest tip de serviciu, cu ajutorul băncii, poți plăti automat facturile tale, de ex: facturile de telefon sau chirie. În cazul în care optezi pentru plățile programate, trebuie să specifici numele recipientului, ziua/data lunii când va fi efectuată plata (de ex., ultima zi a lunii) şi suma necesară. În cazul în care utilizezi debitarea directă, suma poate fi indicată ca fiind variabilă, de exemplu în cazul unei facturi de telefonie mobilă sau consum de energie. Află de la furnizorii și beneficiarii către care faci plăți sistematice care sunt rechizitele lor bancare și dacă acceptă plăți electronice. Apoi întreabă banca despre comisioanele pe care le percepe pentru servicii şi mai multe detalii cu privire la modul în care funcționează plățile programate sau debitarea directă. De asemenea,  poți întreba banca despre posibilitatea notificării printr-un mesaj pe telefonul mobil pentru confirmarea plății.

Cumpărături online

Poți plăti pentru bunurile cumpărate pe Internet cu cardul de plată. Când faci cumpărături online, accesează direct pagina web, dar nu prin motoarele de căutare. Asigură-te că adresa de pagină web are o iconiță cu imaginea unui lacăt, care demonstrează că pagina a fost bine securizată prin criptare (adresa URL va fi „https://www” şi nu „http://www”). În cazul în care marca comercială este mai puțin cunoscută, asigură-te că pagina web include o adresă fizică la datele de contact.

Ponderea numărul operațiunilor de transfer de credit

Fotolia_72964499_XS

Desfășurarea activității prestatorilor de servicii de plată nebancari pe piața locală a devenit posibilă odată cu intrarea în vigoare a Legii cu privire

la serviciile de plată și moneda electronică nr. 114 din 18 mai 2012. Această lege permite prestatorilor nebancari să ofere un spectru de servicii de plată similar cu cel al băncilor comerciale, cu excepția atragerii depozitelor și eliberării creditelor.

Experiența internațională arată că prestatorii nebancari susțin activ tendințele actuale de expansiune a instrumentelor inovative de plăți fără numerar cum ar fi plățile cu utilizarea dispozitivelor mobile (mobile payments) sau portofele electronice (e-wallets).

Pentru promovarea siguranței serviciilor prestate și asigurarea protecției consumatorilor de servicii de plată oferite de prestatorii nebancari, ultimii sunt obligați, înainte de a începe să presteze servicii de plată, să obțină licența de activitate.

Pe pagina web a Băncii Naționale este plasat registrul societăţilor de plată şi a furnizorilor de servicii poştale care au obținut licența Băncii Naționale pentru activitatea de prestare a serviciilor de plată, precum și registrul societăţilor emitente de monedă electronică care au obținut licența Băncii Naționale. http://bnm.md/ro/content/registrul-societatilor-de-platafurnizorilor-de-servicii-postale